Air guitar (of luchtgitaar) is een techniek die erin bestaat de gebaren van een gitarist na te bootsen zonder muziekinstrument. Hoewel de luchtgitaar in de hele wereld reeds bespeeld werd sinds de geboorte van de rock ‘n’ roll, beweren sommigen dat het Joe Cocker was die in 1969 op het festival van Woodstock voor het eerst zijn publiek verraste met een demonstratie van air guitar.

Sinds 1996 vindt in Oulu (Finland) jaarlijks het wereldkampioenschap Air Guitar plaats. Niet minder dan 21 landen namen in augustus deel aan het wereldkampioenschap en de fel begeerde titel ging uiteindelijk naar de Fransman « Gunther Love ».

In onze buurlanden Frankrijk, Duitsland en Nederland neemt men al enige tijd actief deel aan dit kampioenschap. België mag niet langer achterblijven en moet zijn plaats op dit podium opeisen. Laat ons in deze tijden van voortdurend communautair gekibbel en economische crisis tonen uit welk hout we gesneden zijn en bewijzen dat we nog altijd als één natie feest kunnen vieren. Het was dus eigenlijk vanzelfsprekend dat wij in België het allereerste Belgisch kampioenschap gingen organiseren, wat geleid heeft tot de triomf van AirGUS op het podium van het festival van Dour.

Het Belgisch kampioenschap Air Guitar verloopt gedurende meerdere kwalificatierondes tijdens het jaar en een grote finale in juli. Elke kwalificatieronde brengt één winnaar voort en alle winnaars betwisten de nationale kampioenstitel in de finale die plaatsvindt tijdens het prestigieuze festival van Dour in juli. De kampioen wordt niet alleen beloond met een (echte) GIBSON – gitaar (zie foto hieronder) maar mag bovendien op de kosten van de organisatie onze driekleur verdedigen tijdens het wereldkampioenschap dat zich voltrekt in het Finse Oulu.

De organisatie verloopt ongeveer op dezelfde manier als die van een wedstrijd kunstschaatsen. Elke deelnemer beschikt over 60 seconden om zich met een muziekfragment naar keuze op het podium te bewijzen voor een uitzinnige menigte maar ook voor een jury van beroepsmensen uit het milieu van de muziek en het spektakel. De luchtgitaristen krijgen punten van 4.0 tot 6.0, waarbij 6 de hoogste score vertegenwoordigt. Er wordt onder meer gekeken naar de originaliteit van de prestatie, de bekwaamheid om “één” te worden met de muziek, de technische kwaliteiten en de artistieke impressie. De 5 hoogst genoteerde kandidaten nemen het vervolgens opnieuw tegen elkaar op, maar dit keer met een opgelegd muziekfragment. De punten van deze tweede ronde bepalen mee het eindklassement en de winnaar van de avond die, naast een plaats in de finale, ook heel wat leuke prijzen mee naar huis neemt.

Op16 juli laatstleden, tijdens het Dour festival, waren er niet minder dan 7000 toeschouwers aanwezig tijdens de grote finale, waar NARVALWALKER met de eer bekroond werd om ons land in Finland te gaan vertegenwoordigen. In slechts 2 jaar is België tot de elite van de AirGuitarwereld gaan behoren. Onze tweevoudig nationaal kampioen “AIRGUS” getuigde in 2010 van veel originaliteit en efficientie om zich op de 4de plaats van de wereldrangschikking te plaatsen. NARVALWALKER, die negende werd, zorgde ervoor dat ons land definitief tot de elite in onze discipline behoort. België, dat zich reeds liet opmerken door het indrukwekkende aantal preselecties per oppervlakte (tweede natie na de VS), bewijst dat het een AirGuitar-Topland is waarmee rekening zal moeten gehouden worden.