AirGus doet Finland smelten

op het Wereldkampioenschap Air Guitar.

Vrijdagavond was het Music Video Festival van het Finse Oulu het kader van de finale van het 14de Wereldkampioenschap Air Guitar.

Onze nationale kampioen, Air Gus, was één van de 20 kandidaten die ofwel net zoals hij één van de vele nationale kampioenschappen, die plaatsvonden in alle hoeken van de wereld, gewonnen hadden ofwel geselecteerd werden via de « Dark Horses Qualifications » die doorgingen in een club in de stad.

Tijdens de inauguratieparade die de stad doorkruiste om de deelnemers naar de immense en speciaal voor het evenement opgerichte scène te brengen, en waar hij fier onze nationale driekleur vertegenwoordigde, kreeg hij zeer snel een indruk van de impact die zijn houding en zijn kostuum op de massa kon hebben.

Enkele minuten later liet het publiek zijn waardering blijken voor zijn prestatie op « Thunderstruck » van AC/DC met een daverend applaus en luide aanmoedigingskreten.

De concurrentie was bikkelhard en de beoordeling van de jury een beetje aan de strenge kant – onze kandidaat belandde uiteindelijk op de 17de plaats, een meer dan eerbaar resultaat voor een eerste deelname – maar we onthouden vooral het enthousiasme van het publiek dat hem in de armen sloot. De manier waarop zijn naam gescandeerd en de gimmick van het nummer van AC/DC geïmiteerd werden, deed ons terugdenken aan de mooiste concerten van de Australische groep.

De Brusselaar keert dus terug naar België met een hoofd vol mooie herinneringen : van de ovatie van het publiek tot de banden die gesmeed werden met de andere deelnemers, die elkaar niet als concurrenten beschouwden maar eerder met elkaar omgingen alsof ze leden waren van één grote familie.

De positieve waarden die de discipline Air Guitar hoog in het vaandel draagt,  stonden weer eens op de voorgrond. Wedden dat deze « Make Air Not War” – attitude in België nog meer zal groeien in deze moeilijke tijden.

Frankrijk behaalde nipt de titel van wereldkampioen dankzij de acrobatische prestatie van hun kandidaat Gunther Love, die vóór de Amerikaan William Ocean en de titelhouder Hott Lixx Hoolahan eindigde.


Air Gus allereerste Belgisch kampioen

Air Guitar op het Dourfestival..

Zaterdagavond vond tijdens het Dourfestival voor de eerste keer de finale van het Belgisch Kampioenschap Air Guitar plaats.

Een talrijke menigte voor de scène van « La Petite Maison dans la Prairie », stond klaar om de 6 finalisten, die allen het beste van zichzelf gegeven hebben, toe te juichen. De deelnemers werden vereerd met een staande ovatie alsof ze grote rocksterren waren.

Zowel de prestatie als de montage van het nummer naar keuze waren door alle kandidaten zorgvuldig voorbereid. De jury (bestaande uit Emmanuel Lundgren, zanger van « I’m from Barcelona », Barbara Calligaris van Télémoustique, Sébastien Jourez van Netevents, Véronique Chocry en Laure Froidecoeur van de Belgische Federatie Air Guitar) stond voor de moeilijke opdracht om een reeks topprestaties te beoordelen : van de vurige vingers van God Has No Mercy tot de acrobatieën van Air Gus, zonder de ongelooflijke energie van Silence, M’Air Pingo en Narvalwaker en de bestudeerde headbanging van Mr Perv te vergeten.

Drie kandidaten werden geselecteerd voor de tweede ronde : Narvalwaker, Air Gus en Silence. Zij moesten het tegen elkaar opnemen op een verplicht nummer (The offspring – The kid’s aren’t alright). Dat alle prestaties van een zeer hoog niveau waren werd nogmaals aangetoond door het feit dat de jury dezelfde score toebedeelde aan de drie kandidaten, waardoor de finale op een ex aequo eindigde. Men moest dus kijken naar de hoogste individuele score om de winnaar aan te duiden. Het verschil met de tweede plaats (Silence) en de derde plaats ( Narvalwaker) was klein maar de titel van Belgisch kampioen Air Guitar ging uiteindelijk naar Air Gus. God Has No Mercy eindigde op de vierde plaats, M’Air Pingo op de vijfde en Mr Perv eindigde als zesde.

Laatse etappe van dit seizoen : Oulu in Finland

Air Gus, allereerste Belgisch kampioen Air Guitar, gaat dus aan de haal met de Les Paulgitaar van Gibson (een echte dit keer) en krijgt vooral de eer om eind augustus in het Finse Oulu ons land te vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap.

Om de titel van wereldkampioen Air Guitar in de wacht te slepen, zal hij het moeten opnemen tegen 19 andere kandidaten komende uit alle hoeken van de wereld.

Hij heeft een maand tijd om zich voor te bereiden op de grote uitdaging om zich te meten aan de beste luchtgitaristen ter wereld.


« Piraat » naar de finale

van het Belgisch kampioenschap Air Guitar.

Er was weer een geweldige sfeer afgelopen zaterdag in Verviers waar de laatste vooronde van het kampioenschap plaatsvond in de mythische Spirit of 66.

De avond begon zeer goed met een sterke prestatie van Narvalwaker, een briljante piraat die voor de gelegenheid zijn papegaai en houten been geruild had voor een luchtgitaar. De jury – die bestond uit Kathy Immelen (Classic 21), Sébastien Jourez (Netevents.be), Anne Françoise Biet (TéléVesdre) en Laure Froidecoeur (Air Guitar Belgium) – kon niet onverschillig blijven voor zijn talent.

LGedurende drie uur volgden te gekke prestaties elkaar op met M’Air Pingo die na die van Brussel en Luik reeds voor de derde keer aan een voorronde deelnam, de 6-jarige Sonic die tot op heden de jongste Air Guitarist in België is, Li Brayon die zichzelf onderworpen had aan een intensieve maar vruchtvolle training, El Dingo Dongo – de kandidaat die dit seizoen het meest door het dak ging – of dan nog Fatigué en Babouin die hun bijnaam alle eer aandeden.Het tweede luik met het verplichte muzieknummer voltrok zich met 6 kandidaten wegens ex aequo.

De uiteindelijke overwinning ging in deze voorronde naar Narvalwaker, gevolgd door Sting Jr, OK Corral, Li Brayon, C Jay en M’Air Pingo.


Pand Demonium,
Antwerps epicentrum van de Airgitaristen !

Na het overdonderende succes van de voorronde die twee weken geleden in Kortrijk plaatsvond, kreeg men verleden zaterdag in Antwerpen de bevestiging dat ook in Vlaanderen Air Guitar de rage van het ogenblik is.

De jongste etappe vóór de grote finale deed de feestelijke reputatie van het evenement alle eer aan. In een warme, en deze keer zeer metal getinte sfeer kon men in het Pand Demonium de vijfde en voorlaatste voorronde van het Belgisch kampioenschap Air Guitar bijwonen. Een buitengewoon kader vraagt om een buitengewone avond: een dertigtal kandidaten namen het tegen elkaar op en ook het vrouwelijke geslacht was deze keer nog beter vertegenwoordigd dan tijdens de voorbije rondes. Maar liefts twee van de “final five” waren dan ook vrouwen (”Lily” en “The Covent”).

Lily belandde dankzij een verrassende act op de vijfde plaats. Zij werd voorafgegaan door een oude gekende,”Brandschoen”, die in Kortrijk nipt naast de overwinning greep en in Antwerpen tevergeefs nog eens zijn kans waagde. Hij heeft ons beloofd ook volgende maand in Verviers van de partij te zijn. De beeldige en o zo sexy verschijning “The Convent” ging aan de haal met de derde plaats en is de eerste vrouw die dit seizoen een plaats verovert op het “airepodium”. Een spijtige technische fout nekte “6 Fingers”en zorgde ervoor dat de overwinning hem door de … vingers glipte. Dit resulteerde in een overwinning voor Mr Perv, die zeer verrast was maar uiteraard ook zeer verheugd met zijn eerste plaats.

Na een spannende strijd trekt het kampioenschap nu met de juiste spirit naar Verviers om er ongetwijfeld voor een nu al memorabel air guitarmoment te zorgen.


Fantastische sfeer en heel wat aangename verrassingen tijdens voorronde in Kortrijk.

Na drie etappes in Brussel en Wallonië, streek het Belgisch kampioenschap Air Guitar verleden vrijdag voor de eerste keer in Vlaanderen neer.

Zelfspot en een fantastische sfeer gingen weer gepaard met een aantal uitmuntende prestaties.

De eerste plaats ging naar “Silence”. Hij kon de jury probleemloos van zijn talent overtuigen maar was dan ook niet aan zijn proefstuk toe. In 2007 ging hij tijdens het Nieuw-Zeelandse kampioenschap reeds aan de haal met een mooie derde plaats. Terugkeren naar zijn thuisland heeft deze Aalstenaar dus geen windeieren gelegd. Als vierde finalist mag hij tijdens het Dour festival meedingen naar de nationale titel.

De andere plaatsen op het podium werden ingenomen door “Brandschoen” uit Gent en “Rolling Stoned” uit Bavikhove, die een zeer mooi debuut gemaakt hebben in de wereld van de Air Guitaristen.

Het publiek werd bovendien als toemaatje ook getrakteerd op de prestaties (buiten competitie) van drie hilarische “Air Bands”: « Foet Fighters », « Girls Power » en « Engage The Fight »


Een duivels goede derde voorronde in TEMPLEUVE

Verleden vrijdag sloeg het Belgisch kampioenschap Air Guitar zijn tenten op in de « Mare aux Diables » te Templeuve, in de streek van Doornik.

Ook deze derde voorronde is niet onopgemerkt voorbijgegaan dankzij de zelfspot die ons land typeert, de waanzinnige kandidaten en het enthousiasme van het publiek.

Het was Born to Drink die de jury kon bekoren en de eerste plaats veroverde. Hij vervoegt dus God Has No Mercy en Air Gus op het podium van Dour Festival voor de grote finale in juli met als inzet een (echte) Gibsongitaar en een ticket voor het wereldkampioenschap, dat plaatsvindt in Oulu, Finland, om er de eer van ons land te verdedigen.

Grim en Bernardtichot eindigden respectievelijk op de tweede en de derde plaats van het airepodium, net voor The Air Erection (die ongetwijfeld een betere score zou behaald hebben, mocht zijn plotse val zijn prestatie op het opgelegde nummer niet hebben verstoord) en P’tit Juuuu (wiens blonde pruik en tatoeages evenveel gesmaakt werden als zijn techniek).


De deelnemers van de Brusselse voorronde

gaan door het dak in het Delirium Café.

De Luikenaars kregen de eer om als eerste deelnemers van een voorronde van het Belgisch kampioenschap Air Guitar de spits af te bijten. Maar op donderdag 19 maart kregen ze er in een klap een groot aantal geduchte concurrenten bij.

LTijdens de Brusselse voorronde, die plaatsvond in het « Delirium Café », hebben de Brusselaars de lat zeer hoog gelegd. De opkomst van het publiek was fenomenaal en deed de locatie uit zijn voegen barsten. Meer dan 500 personen hebben het evenement bijgewoond..

Met uitgekiende outfits en ingestudeerde prestaties – soms begeleid door een geluidsmontage – hebben de kandidaten zich uitgesloofd om de jury, die bestond uit Katia Mahieu (Sony Music), Eric Laforge (Classic 21), Denis Malschalck (Live Nation), Sandra Colson (Universal Music) en Laure Froidecoeur (mede-oprichtster van het kampioenschap) te verleiden.

Het publiek genoot van de prestaties van de 30 kandidaten, waaronder de James Bondachtige show van Patrick, de minutieus ingestudeerde act van « Myster Messenger » of de terugkeer van « El Poulpo », die reeds een maand eerder van de partij was in Luik.

De eindstand werd bepaald door het laatste (opgelegde) nummer . Air Fucker belandde op de 5de plaats, Mad Jack Mc Mad (aangemoedigd door zijn fanclub) eindigde als vierde, Olisteria derde en M’Air Pingo ging aan de haal met de tweede plaats (een mooie prestatie voor deze deelnemer die in Luik de derde plaats veroverd had). Het was echter Air Gus die op unanieme wijze de eindoverwinning toebedeeld kreeg. Hij ging naar huis met de ondertussen legendarische hoes voor zijn luchtgitaar en de kleding van het merk XL ANT. Maar hij mag vooral God Has No Mercy vergezellen als één van de finalisten die het tijdens het Dour Festival in juli tegen elkaar zullen opnemen.


Eerste preselectie te Luik kent fenomenaal succes

Finale heeft plaats op het Dour Festival

De eerste preselectie van het Belgisch kampioenschap Air Guitar vond plaats op vrijdag 20 februari in « L’escalier » te Luik en was een onverdeeld succes.

De jury bestond uit Cathy immelen (Classic 21), Laurent Verpoorten (journalist en muzikant), Arnaud Bomhiver (organisator van concerten) en Laure Froidecoeur (mede-oprichtster van het kampioenschap).

Zij stonden  voor de onmogelijke opdracht om de beste Air gitarist van de avond te verkiezen uit een dertigtal originele kandidaten, die voor een talrijk en enthousiast publiek het beste van zichzelf lieten zien.

Vervolgens moesten de 5 finalisten - Mudman, M’Air Pingo, Penis, Rob Fuck Da Shit en God Has No Mercy – het tegen elkaar opnemen op een opgelegd nummer.

De overwinning werd uiteindelijk toegekend aan God Has No Mercy. Hij ging aan de haal met de begeerde prijzen: een hoes voor zijn luchtgitaar, kleding van het merk XL Ant en vooral zijn plaats in de finale van de eerste editie van het Belgisch kampioenschap Air Guitar. Deze zal gehouden worden tijdens het gereputeerde Dour Festival. Zes finalisten zullen er de kans krijgen om hun talent te demonstreren voor een publiek van duizenden toeschouwers en de titel van Belgisch Air Guitarkampioen in de wacht te slepen.